raakakieli-normal.jpg

Siinä se on. Kieli. Naudan kieli. 13€/kg. Reinin Liha. Hakaniemen Kauppahalli.

Nyt ei oo sitten mitään raakaruokaa tai muuta kasvispöperöä, vaan rehellistä LIHAA. Ja vieläpä HC lihaa (mun ajatuksissa).

Kielihän on oiva raaka-aine, jokskiin tuntuu hieman hassulta syödä sitä. Mutta kieli on raaka-aineena aivan liian aliarvostettu, kuten moni muukin sisäelin. Nopea ruokahan tämä ei ole, mutta aika vaivaton.

Kieli kannattaa valmistaa keittämällä. Tuollaisen hieman yli kilon lörtön keittäminen vie 2-3h. Mutta mikäs sen helpompaa kuin laittaa kieli kattilaan ja odottaa. Tietää ainakin saavansa hyvää ruokaa. 

Itse lisäsin keitinliemeen sitruunamehua (voi myös esim. lohkoa sitruunaa ja heittää kattilaan), kokonaisia pippureita, laakerinlehtiä, valkoviiniä ja suolaa. Kuten jo mielessä saattaa käydä, tässähän valmistuu samalla maukas lihaliemi jonka voi käyttää myöhemmin ruoanlaittoon. Itse tein liemestä tänään keiton. 

Kielen kypsyttyä nosta kieli pois kattilasta ja irroita välittömästi kielestä nahka irti. Se muuttuu valkoiseksi ja on siis helppo irroittaa. Unohdin eilen innostuksissani ottaa siitä vaiheesta kuvan, sillä nahan repiminen on aivan älyttömän... hmm.. mukavaa ja rentouttavaa puuhaa (:D).

Tässä kuitenkin lopputulos:

kyps%C3%A4kieli-normal.jpg

Lautasella siis kokonainen naudan kieli. Aivan älyttömän maukas ja murea liha. Päälle voi tehdä oliiviöljystä, sitruunasta ja yrteistä dressingin jos haluaa. Me ei haluttu. Tää kieli meni meidän suihin puolalaisen piparjuuritahnan kanssa. NAM!

Suosittelen kokeilemaan tätä rohkeasti. Jos tuntuu että naudan kieli on ensikertalaiselle liian suuri pala syötäväksi, vaihtoehtona on myös sian kieli, joka on hieman pienempi ja myös todella maukasta. Sian kielen voi valmistaa samalla tavalla, tosin keittoaika on hieman lyhyempi.