toukonruokla-normal.jpg

Pakkanen on täynnä lohisosetta pojalle, joten tällä kertaa väänsin isomman annoksen jauhelihasosetta ja pakkasin sitäkin pusseihin pakkaseen tulevia päiviä varten. 

Meillähän soseilu on aika alussa pojan kanssa, mutta olen päättänyt tehdä soseet itse, sillä niin tiedän mitä soseet sisältää, ja onhan siinä ihan oma fiiliksensä. Tarjoilla lapselle itse tehtyä ruokaa. Lisäksi karkeusastetta on helppo muokata itse. Tein tässä kaksi erillistä sosetta, sillä meillä jauhelihaa ei ole vielä pahemmin maisteltu. Nyt voin itse mix&match sopivan karkeusasteen tai antaa jompaa kumpaa soseista.

Jauhelihasose:

  • 250g naudan vähärasvaista jauhelihaa (meillä oli 7,5%)
  • 1 kokonainen parsakaali
  • 1-2tl paprikajauhetta

1. Keitä tai paista jauheliha uunissa (ei pannupaistamista, eikä lisättyä rasvaa). Itse keitin jauhelihan sillä se on todella nopeaa.

2. Leikkaa parsakaalista vain kukinto, sillä varsia on todella vaikea soseuttaa. Lisää keitinveteen. 

3. Yhdistä jauheliha ja parsakaali ja lisää hieman keitinvettä. Soseuta tehosekoittimellä, blenderillä tai sauvasekoittimella. Voit muuttaa soseen rakennetta lisäämällä keitinvettä. Lisää paprikajauhe ja sekoita.

Peruna-porkkanasose:

  • 5-7 kpl perunoita
  • 6 kpl porkkanoita
  • 1-2tl kuivattua tilliä

1. Kuori perunat ja porkkanat. Pilko pieneksi.

2. Keitä pelkässä vedessä. 

3. Ota keitonvettä hieman talteen.

4. Suosittelen muussaamaan perunat ja porkkanat tiiviin siivilän kautta sillä masiinoilla soseuttaessa perunasta tulee liisteriä.

5. Lisää soseeseen keitivettä sen mukaan kuinka notkeaa soseesta halut. Lisää vielä kuivattu tilli. 

 

Itse siis yhdistelin näitä kahta sosetta jotta poika tottuu jauhelihan rakenteeseen. Sitä on jotenkin todella vaikea saada toooodella sileäksi. Mutta hyvin se on nyt maistunut kun olen laittanut 1:2 sitä.