munkit-normal.jpg

Uskaltauduin tekemään toista kertaa elämässäni munkkeja. Kaikki ruuat joissa leikitään kuuman rasvan kanssa, pelottaa. Mutta hyvinhän tämä sujui, onneksi! Vaikka pienellä kirkumisella se meni;).

Näihin herkkuihin tarvitset:

  • 100g voi- tai margariinisulaa
  • 2,5 dl kevytmaitoa
  • 1pss kuivahiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl kardemummaa (voi laittaa vähemmänki, mä vaan RAKASTAN kardemummaa joten loruttelen sitä reilusti)
  • 1 tl suolaa
  • 1 muna
  • 7,5 dl vehnäjauhoja

Sulata rasva kattilassa. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita jauhot ja kuivahiiva. Sekoita maito, kardemumma, sokeri, suola ja muna. Lisää jauhoja vähittelen puuhaarukalla sekoittaen. Sekoita n. puolet jauhoista. Lisää rasva ja lisää loput jauhot. Anna taikinan tekeytyä n. tunnin ajan.

Ota lähellesi kattilaan sopiva kansi, tai sammutuspeite jos sellainen on. Just in case.

Tee taikinasta pitko ja leikkaa se 12-18 osaan. Tee palasista palloja, tässä vaiheessa voit tehdä myös rinkelimunkkeja pyörittämällä etusormia pallon keskeltä niin kauan että reikä on sopivan suuri. (sopivuuden saat päättää itse;)).

Anna munkkien kohota liinan alla 30min.

Laita laakeaan teräs- tai valurautakattilaan öljyä niin etteivät munkit ota pohjaan kiinni. Lämmitä öljy 180 asteiseksi. Itse en omista mittaria, joten laitoin testipalan siinä vaiheessa öljyyn kun öljyi alkoi ns. liikkumaan. Jos savua alkaa tulemaan vähääkään, on aika vääntää tehoja pienemmälle. Nosta valmiiksi kattilan viereen lautanen joka on vuorattu talouspaperilla.

Nosta munkki varovasti öljyyn käsin, paista n. 2-4 munkkia kerrallaan. Käännä munkki toisinpäin kun toinen puoli on ruskettunut. Pieni munkki kypsyy n. minuutissa. Nosta munkit reikäkauhalla tai haarukalla lautaselle ja anna ylimääräisen rasvan valua paperille.

Sokeroi munkit ja nauti!

ps. munkit jotka menee pakkaseen, kannattaa jättää sokeroimatta:).